top of page

1 km dijk...en zover je kunt kijken

cover-langbroekerdijk.jpg

Het boek De 1 kilometer dijk… en zover je kunt kijken is in december 2022 verschenen.  Het boek is het initiatief van Leen Doeve en Tineke Booi uit Driebergen, en behandelt het gebied rond de Langbroekerdijk tussen kasteel Sterkenburg en kasteel Beverweerd.

 

Schrijvers van dit boek zijn de journalisten Janny Ruardy en Gerdie Snellers.

 

 

Dit eeuwenoude landschap dateert uit de twaalfde eeuw. Het is een afwisselend landschap met wilgen, meidoorn, sleedoorn bosjes en statige lanen waar eeuwenoude bomen staan. Veel boeren zijn de laatste decennia verdwenen en hun boerderijen hebben een andere functie gekregen.


Over de geschiedenis, de ontwikkelingen en de toekomst op deze kilometer dijk gaat dit boek. De plannen van de overheid om meer natuurland te creëren heeft gevolgen voor de boeren en de (voormalige) kasteelbewoners. Wat betekent het voor hun toekomst? Ze zijn er allemaal mee bezig en bedenken oplossingen die bij hen passen. De een heeft eigen grond, een ander pacht nog van voormalige kasteeleigenaren. Dat heeft zo zijn eigen dynamiek. Het water op de Heuvelrug voorziet de stad Utrecht en omstreken van drinkwater. Hoe zit het met de kwaliteit en het grondwaterpeil?


Aan de hand van verhalen van (oud-) bewoners en direct betrokkenen wordt in het boek de geschiedenis, alsook recente ontwikkelingen en vragen voor de toekomst beschreven.  

Het boek is verkrijgbaar: 
Driebergen: Boekhandel Jacques Baas en Sigarenmagazijn Westeneng
Doorn: The Readshop
Werkhoven: De Molen, zaterdag. 10.00-14.00
Zeist: Boekhandel Kramer & van Doorn
Utrecht: Boekhandel Broese


Op de 1 km dijk zelf: Langbroekerdijk 23Prijs: € 24,95
 

fotograaf: Kees Rutten; vormgever Nanda Coppens; schrijvers: Gerdie Snellers en Janny Ruardy

bottom of page