top of page

Het Laatste Nieuws

In het spoor van de wolf: gaat Nederland de Canis lupus lupus ooit koesteren?

De wolf is volop aanwezig in het maatschappelijk debat, zelfs tot in de Tweede Kamer. Oud-boswachter André Donker is optimistisch over de toekomst van de ‘toppredator’ in Nederland. Maar of hij tegenstanders weet te overtuigen, is de vraag.

Image-empty-state.png

Thu Apr 11 2024 10:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Mestbeleid drijft wig tussen formerende partijen: ‘Ik krijg hier toch wel een beetje de kriebels van’

De mestcrisis stelt niet alleen de veehouderij voor problemen, maar bederft ook de sfeer aan de formatietafel. BBB-leider Caroline van der Plas is boos op formatiepartners VVD en NSC, omdat zij toch de nieuwe uitkoopregeling voor boeren willen steunen.

Image-empty-state.png

Thu Apr 11 2024 10:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Hoe EU-landbouwsubsidies dierlijke producten met een hoge uitstoot bevoordelen

Meer dan 80 procent van de landbouwsubsidies van de EU gaat naar de productie van dieren en hun voer. Deze producten zijn verantwoordelijk voor 84% van de voedsel-gerelateerde broeikas-uitstoot in de EU. Dat blijkt uit een nieuwe studie van drie Leidse onderzoekers, gepubliceerd in Nature Food. ‘Als we doorgaan zonder over te stappen op een veerkrachtiger systeem, keert het zich ooit tegen ons', zegt mede-auteur Paul Behrens.

Image-empty-state.png

Universiteit Leiden

Thu Apr 04 2024 10:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Als BBB haar stikstofplannen doorduwt, zullen de meeste boeren verdwijnen

Volgens BBB en de landbouwlobby kunnen we de stikstofcrisis oplossen met technologie – kan de boer lekker blijven boeren. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk is één op de drie veehouders dan nog voor 2030 zijn baan kwijt. Trap er niet in: er is een beter plan voor boer én bodem.

Image-empty-state.png

De Correspondent

Tue Jun 13 2023 10:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Dalende grondwaterstand is een sluipmoordenaar

De dalende grondwaterstanden veroorzaken schade aan funderingen en leiden tot sterfte van bomen en plantensoorten. Het watersysteem moet van snelle afvoer naar het vasthouden van water. Op het Vordense landgoed 't Medler wordt de Baakse Beek daarom verlegd. 'Wateroverlast is zichtbaar. Een te lage grondwaterstand merk je pas als het te laat is.'

Image-empty-state.png

Financieel Dagblad

Mon Oct 03 2022 10:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Miljardenplan stikstofcrisis: mes gaat diep in veestapel rondom natuurgebieden

De formerende partijen stevenen af op een akkoord over de aanpak van de stikstofcrisis. Vooral in regio’s rond natuurgebieden moet het mes in de veestapel. Het ‘transitieplan’ voor de landbouw kost 20 tot 30 miljard euro.

Image-empty-state.png

AD

Sun Nov 14 2021 23:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Eigenaren van grond mogen van een boer eisen dat hij geen gebruik maakt van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat.

Het spuiten van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat wordt verder aan banden gelegd. De Centrale Grondkamer geeft voor het eerst toestemming aan een eigenaar van grond om in een nieuw meerjarig pachtcontract de eis op te nemen dat een boer geen glyfosaat mag spuiten. Dat is een doorbraak, want volgens de Pachtwet heeft een boer grote vrijheid om land dat hij huurt naar eigen inzicht te bewerken.

Image-empty-state.png

Trouw

Wed Nov 10 2021 23:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Wel ‘hoge joekels’ van windmolens op boerenerven in Wijk en Cothen, niet in Langbroek

Op boerenerven in Langbroek mag geen enkele windmolen geplaatst worden. In Cothen en Wijk bij Duurstede mogen boeren er in principe wel 25 neerzetten. Dat is de uitkomst van maandenlange discussies in de gemeenteraad van Wijk bij Duurstede.

Image-empty-state.png

AD

Tue Oct 19 2021 22:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Mega-zaak tegen biogascentrale Bunschoten vandaag opnieuw van start

De grootschalige mestfraudezaak tegen de biogascentrale in Bunschoten gaat vandaag opnieuw van start in de rechtbank van Amsterdam. Ook een landbouwbedrijf in Eemdijk staat terecht. Het OM verdenkt de bedrijven samen met nog negen anderen onder meer van deelname aan een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en overtreding van de meststoffenwet.

Volgens het OM staat de hele keten van verdachten die te maken hebben met de aan- en afvoer van en naar de biogascentrale in Bunschoten-Spakenburg terecht. Justitie vermoedt dat er zo duizenden tonnen digestaat, het restproduct van de biogascentrale, illegaal zijn gebruikt als mest.

Image-empty-state.png

RTV Utrecht

Sun Sep 19 2021 22:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Een mestfabriek? Nee bedankt, zeggen Brabantse steden

De provincie met meer varkens dan mensen zoekt koortsachtig naar locaties om het mestoverschot te verwerken. Alleen, geen enkele grote stad werkt mee. „Het antisentiment ontplofte.”

Image-empty-state.png

NRC

Sun Sep 19 2021 22:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Groep artsen trekt RIVM-rapporten over windmolens in twijfel

Een groep artsen is een actie begonnen tegen het plaatsen van windturbines. Met een website onder de naam Wind Wiki willen ze wetenschappelijke literatuur over de gevolgen van windturbines toegankelijk maken en van commentaar voorzien. Ook willen ze via crowdfunding geld ophalen voor een onderzoek naar recente RIVM-rapporten over windmolens.

Image-empty-state.png

NOS

Sun Jul 04 2021 22:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

Kabinet: Gasunie gaat gasnetwerk ombouwen voor waterstof uit windenergie

Het kabinet wil dat Gasunie het bestaande gasleidingennetwerk gaat ombouwen tot een waterstofnetwerk. Waterstof is een gas dat kan worden omgezet naar elektriciteit zonder CO2-uitstoot. Het is de bedoeling dat in eerste instantie de zware industrie daardoor duurzamer kan gaan produceren.

Image-empty-state.png

NOS

Tue Jun 29 2021 22:00:00 GMT+0000 (Coordinated Universal Time)

bottom of page