top of page

In de Voetsporen van Bonifatius - Nieuwe wandelroute van Wijk bij Duurstede naar Dokkum

van dorestad naar dokkum cover (1).jpg

Op 6 juli (16.00 uur) a.s. zal bij de Bonifatius-reliëfsteen (2016: 1300 jaar na zijn aankomst in 716) in de muur van de Grote Kerk op de markt van Wijk bij Duurstede de officiële overhandiging van de wandelgids “Van Dorestad naar Dokkum”* plaats vinden.


In de ‘voetsporen’ van Bonifatius (die ging grotendeels per boot) beschrijft Kees Volkers* de tocht vanaf de Markt via de Lek/Rijn-dijk, waar sinds 2022 het monument Dam 1122 staat ter herinnering aan het feit dat daar in 1122 de Rijn werd afgedamd.

 

In de tijd van Bonifatius lag deze dam er dus nog niet en is hij hier minstens 4 keer (resp. 716 uit Londen, in 719 & 753 vanuit Duitsland en in 754 na zijn dood uit Dokkum) gepasseerd!

 

In 22 etappes loopt men vervolgens naar Dokkum. Naast veel achtergrondinformatie over het landschap waar Bonifatius in de 8ste eeuw doorheen trok, ook informatie over de bereikbaarheid (OV) van de start/opstappunten en de lokale horeca. Het voert je langs de Bonifatiussteden Utrecht en Breukelen, via Almere naar de eindbestemming Dokkum (5 juni 754, Bonifatius vermoord).

 

In geen andere stad in Nederland is zoveel over Bonifatius te vinden als hier, zoals het Bonifatiusmuseum en de prachtige Bonifatiuskapel.


Auteur: Kees Volkers, uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig, 176 pagina’s, 18,95€ 

Wandelroute Boni.jpg
bottom of page